Să scrii o carte e foarte ușor.

0

Țigară după țigară, dureri de cap, mult consum de tutun, eventual ceva alcool, poate o femeie în patul tău pentru a-ți servi ca inspirație.

Scrii, citești, ștergi și scrii din nou, uneori un cuvânt, alteori un capitol. Nimic nu-ți iasă din prima, te mai răzgândești pe parcurs, e mai logică o chestie pe care ar face-o personajul tău și ajungi să rescrii câteva pagini sau poate un capitol întreg. E muncă multă, poate la final afli că ce ai scris tu acolo nu e pe placul nimănui, poate ideea a fost bună doar în capul tău, iar mormanul acela de pagini nu valorează nimic pentru nimeni, nici măcar pentru tine, din moment ce nu poți face nimic cu el.

Și o iei de la capăt, alte țigări fumate, alte sticle goale de alcool, alte cuvinte așternute maiestuos pe foaia electronică a calculatorului tău. Poate de data asta e bine, poate e la fel de rău, dar ai făcut-o din nou, pentru că îți place, pentru că știi că asta e ceea ce vrei, chiar dacă ar însemna să te scalzi în sărăcie. Și scrii, poate ani de zile la o carte, te zbați, nopți nedormite și frământări pentru că pe nenorocita aia de foaie nu mai  curge niciun cuvânt, nu se mai leagă nicio propoziție, alcoolul nu te mai ajută, țigările le mai fumezi doar pentru a-ți calma nervii. Lași foaia deoparte pentru o perioadă și te apuci altădată de  scris. Cert este că poate o să ai nevoie de ani pentru a scrie o carte, și știi asta, numai că te uiți la știri și vezi că Becali a scris cărți, la plural, într-un an, Copos a scris vreo cinci într-un timp la fel de scurt.

Care e soluția dacă vrei să scrii o carte? Furi niște milioane de euro, stai trei ani la pușcărie și scoți în jur de trei trilogii, pentru că e clar, o carte de calitate se scrie doar din pușcărie. Nu vedeți ce minuni  a făcut pușcăria când vine vorba de vocabularul domnului Becali?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here