Edifier R2730DB Review- Probabil cea mai bună soluție pentru muzica ta la un preț acceptabil

0

Încep prin a vă spune direct că sunt captivat de aceste boxe. Edifier este o companie chinezească fondată în 1996 și produce „scule audio” (cum ar zice românul pasionat de muzică).

M-am uitat așa fugitiv pe internet să văd dacă aș găsii o ofertă mai bună pentru boxe de PC care să vină cu diferite tipuri de conexiuni, obligatoriu bluetooth, să arate bine și să sune la fel de bine. Vă spun sincer, că în gama aceasta, singura concurență pentru aceste boxe e un alt model tot de la Edifier. M-am documentat puțin despre ei și am văzut că le place să se joace cu design-ul, astfel că o să găsiți celebrele Edifier Luna Eclipse sau Prisma Encore.

Las niște poze aici ca să vă clătiți ochii.

Revenim la Edifier R2730DB

Design

Încep prin a vă spune că sunt foarte grele 9kg fiecare boxă, și vin ambalate în niște cutii foarte mari, îmi pare rău că nu am fotografiat cutia, dar știți că sunt sincer așa că așteptați-vă la o cutie imensă.

În ceea ce priveșt design-ul, boxele arată bine, bine de tot. Sunt construite din lemn, sunt foarte grele și foarte solide. Am senzația că pot da cu ele de pământ și am să fac o gaură.

Boxele Edifier R2730DB vin cu capace care acoperă membranele, dar capacele fac ca boxele să arate mult mai urât. Eu le prefer fără, probabil că și voi având în vedere că argintiul de pe membrane creează un contrast frumos cu lemnul negru.

Boxele ar arăta bine oriunde, atât timp cât sunt folosite fără capace. Atenție totuși unde le poziționați, dacă sunt pe bodea, recomand să folosiți capacul de protecție, altfel riscați să spargeți membrana.

Pe boxa dreaptă avem și controale, un led care ne indică pe ce canal suntem, verde fiind pentru RCA, albastru pentru bluetooth. Sincer nu am testat celelalte cabluri, deci nu știu exact ce culori mai afișează, dar cred că am văzut și galben la un moment dat. Controalele sunt pentru volum, înalte și medii. Butonul de volum funcționează și ca buton de on/off atunci când este apăsat.

Conectivitate

Asta e partea frumoasă. Edifier R2730DB au conectivitate RCA, Coaxial, Optic și, cel mai important, bluetooth. Cablurile sunt incluse în pachet. Conectivitatea prin bluetooth se face foarte ușor iar conexiunea este stabilă.

Boxele vin și cu telecomandă, care pare o ieftineală nenorocită, dar își face treaba atunci când ai nevoie să schimbi canalul de redare sau să stingi boxele. E mică, pricăjită și neagră. Nimic special.

Cum sună

Aici e partea frumoasă a boxelor. Nu sunt profesionale, sunt varianta 2.0 și am constatat că este suficient pentru mine, până recent am folosit un 5.1 de la Logitech căruia i-am adăugat un modul bluetooth pentru a nu mai trage cablu din calculator. Pentru mine este foarte important ca boxele să vină cu conexiune bluetooth pentru că așa pot lega asistentul de la Google iar muzica redată se face automat pe boxe, chiar dacă dau comandă pe Google Assistant. Oficial cică scot 136 W, dar mă îndoiesc de treaba asta. Nu am verificat, deci nu vă pot spune sigur. Dar vă asigur că:

Sunetul este clar, frumos, basul este surprinzător de bun pe boxele astea, deși la prima vedere nu ai spune asta.

Sunetul prin bluetooth este destul de bun, își pierde puțin din valoare și din volum, dar nu dezamăgește. Am observat că mai câștigă puțin la volum și calitate dacă folosești Flac-uri, indiferent de canalul prin care redai melodia.

Sunetul de calitate se datorează faptului că boxele Edifier R2730DB sunt cu amplificare separată pe trei căi: au DSP(digital signal processing) si DRC(dinamic range control).

Ziceam că basul este bun pentru boxe, dar s-ar putea să fi-ți împătimiți și să nu vă ajungă cât bas scot boxele, așa că ai opțiunea să mai adaugi un subwoofer activ, pentru că are și această ieșire. Nu are bass reflex sau dynamic bass, dar eu pot trăi și fără.

Desi nu merg in frecvente foarte joase, se aud surprinzător de bine și nu distorsioneaza la volum ridicat. Am testat Bluetooth cu un OnePlus 6 și într-adevăr, se aude un păcănit la începutul melodiilor, cum am mai citit în review-uri, dar foarte încet, aproape insesizabil. 

În momentul in care schimbi input-ul pe Optic, sau orice altceva, Bluetooth-ul se deconectează iar când este selectat input-ul de Bluetooth, acesta se conectează automat cu telefonul sau alt device. Calitatea audio este superbă (pentru mine), mai ales la FLAC-uri.

Dat la maxim abia dacă are zgomot de fond. Când acestea nu redau nimic, sunt complet silențioase, ceea ce înseamna o izolare bună împotriva semnalelor parazite electromagnetice.
Am inlocuit cu ele un sistem 5.1 Logitech, iar diferența de calitate este uriașă, mai ales pentru muzică.

Am atașat și un video, dar nu reflectă realitatea.

Concluzii

 Nu cred că găseam boxe mai bune, pe 3 căi, noi și așa de bine realizate. Chiar sunt impresionat de firma aceasta și am realizat că eticheta de chinezărie chiar nu se aplică aici.

Adică da, această firmă e chinezească, dar îmi pare că chiar își dau silința pe partea de audio, plus că știu să facă o boxă bună. Chiar și designul retro al boxelor Edifier R2730DB, ce amintește de anii 80, arată, după părerea mea, că producătorul se orientează pe sunet și calitate și nu pe briz briz-uri și chestii de prost gust.

De apreciat iarăși designul minimalist, doar 3 butoane pe lateral și un led multicolor care îți indică intrarea. Au puțin de suferit pe partea de volum, în sensul că nu se aud fatât de tare precum suntem noi românii obișnuiți, adică de la etajul 3 să se audă până în fața scării de la bloc ce muzică ascultăm.

Să nu înțelegeți nici că se aud încet, dar parcă la un moment dat am simțit nevoia de puțin mai mult volum. Edifier R2730DB par cea mai bună alegere pentru banii aceștia la tot ce îți oferă.

Boxele pot fi cumpărate de aici, iar dacă ți-a plăcut acest review poți susține site-ul cumpărând prin acest link de afiliere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here