Pacea Eterna -Joe Haldeman (Recenzie)

0

Pacea Eterna a fost scrisă de Joe Haldeman și a câștigat premiul Hugo și Nebula pentru cel mai bun roman SF.

De menționat că aceasta nu este o continuare a cărții Războiul Etern, lansat în 1976, dar se petrece în același univers.

Pacea Eterna -Poveste

Nu e rea ideea, deloc, ba chiar interesantă. Pe la începutul anilor 2000, progresul nanotehnologiei a condus la descoperirea nanoforjelor, niște mașinăriii care puteau crea aproape orice obiect material, de la mâncare până la bijuterii și alte produse de lux.

Ce ar putea merge oare prost într-o lume în care oamenii nu mai sunt obligați să muncească (cu excepția celor trei ani obligatorii de stagiu militar) iar statul le oferă cetățenilor cuminți o viață sigură și confortabilă fără ca aceștia să miște un deget? Faptul că secretul nanoforjelor este păzit cu strășnicie de către Statele Unite și aliații ei.

Na, și ăilalți se supără pe ăștia că nu vor să împartă tehnologia și nu e o situație tocmai plăcută pe planeta asta. Pe plan internațional, monopolul instituit de Alianță asupra bunăstării conduce la formarea Coaliției Ngumilor (alcătuită în principal din statele asiatice și africane) și la izbucnirea unui război ce va dura peste un deceniu.

Pacea Eterna

Povestea îl are ca pion principal pe Julian Class

Un fizician prins în acest conflict fără sens. Rapid și inteligent, tânărul este ales ca mecanic de soldier-boy (un soi de armuri uriașe controlate de la distanță de către oameni prin intermediul unei mufe, aceștia contopindu-și conștiința cu a mașinăriei și cu cele ale celorlalți participanți din grupul de luptă), ajungând să coordoneze un pluton.

Cam asta este tot ce se întâmplă până la jumătatea cărții. Pacea Eternă este cartea care a reușit să mă plictisească. Și nu e o carte proastă, a câștigat nenumărate premii precum Hugo sau Nebula. Dar m-am oprit, am simțit că îmi pierd timpul, cartea dându-mi senzația unui joc open world, prost făcut și repetitiv. Asta se întâmplă în prima jumătate a cărții, merge tipul acasă, bea, face sex cu una mai bătrână decât el, iar merge să se conecteze la roboți, iar se întoarce și face aceleași lucruri din nou.

M-am plictisit și sincer am fost atras de alte cărți care mă așteaptă pe raftul bibliotecii. Dacă o să am timp și am să fiu curios ce se întâmplă în continuare, am să revin, dacă nu, o să rămână o carte neterminată.

Concluzie

Pacea Eterna are și niște personaje dubioase, prost conturate, ce par a fi niște șabloane cu care nu te poți conecta. Cartea este lipsită de substanță și pe mine nu a reușit să mă prindă.Cartea o găsiți:

NEMIRA

ELEFANT

eMAGLĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here