Cum să oprești timpul- Matt Haig

Mă cuprinde câteodată așa ca o nebunie de-a lu’ Salam și mă apuc să cumpăr câte 10 cărți odată. În ultimul lot cumpărat, de departe cea mai importantă și cea pe care o așteptam cu nerăbdare s-o citesc a fost „Cum să oprești timpul” de Matt Haig.

M-am documentat înainte că n-aveam de gând să mă trezesc cu o mizerie motivațională în mână. Am avut niște rețineri când am văzut că e recomandată de Radio Guerilla…glumesc!

Cum sa opresti timpul Poveste

E interesantă, captivantă și reusește să te țină prins, facându-te mereu să te întrebi ce urmează. Tom, care are mai multe nume pe parcursul istoriei, este un om care îmbătrânește greu, ai putea zice că e nemuritor, de la ideea asta am plecat și eu, dar îți este explicat încă de la începutul cărții că de fapt acei oameni, numiți alba, îmbătrânesc în 40 de ani (dacă bine țin minte) doar un an. Ceea ce îi face să trăiască foarte mult. Plus că acești Alba, sunt și imuni la boli până când corpul le îmbătrânește, adică după cam o mie de ani.

Povestea din cum să oprești timpul începe atunci când mama lui Tom este ucisă în Anglia după ce a fost acuzată de vrăjitorie pentru că Tom nu dădea semne de îmbătrânire. De acolo începe călătoria lui Tom prin lume, se îndrăgostește de Rose, are și un copil cu ea, o fată, dar este nevoit să le părăsească pentru că soția lui îmbătrânea iar el nu. Iar asta dădea de bănuit.

Cum sa opresti timpul

Nu vreau să vă stric cartea, dar mi-a plăcut cum au fost introduse personaje din istorie precum Shakespeare, Căpitanul Cook sau Fitzgerald.

Mă enervasem la un moment dat că se insista prea mult pe durerile lui de cap, mi-a adus aminte de Cartea Pierdută Vrăjitoarelor în care tot ce făcea tipa era să bea ceai și să doarmă. Mai și leșina din când în când. Cum sa opresti timpul nu e așa de rea la capitolul acesta. În fine, durerile de cap veneau de la memoria lui care era prea încărcată și de câte ori își amintea ceva se lăsa cu o durere de cap.

Mi-a plăcut alternarea dintre prezent și trecut. Ce nu mi-a plăcut a fost finalul. Lipsit de orice substanță sau suspans, previzibil pe alocuri și destul de sec. S-a terminat totul prea aiurea. Dar asta nu face cartea mai proastă.

Mi s-a părut că e cam mare plângerea asta a nemuririi, nu e primul personaj care trăiește mult și se plânge de treaba asta. Sigur, noi nu știm cum e, dar tare mi-aș dorii să trăiesc fără să îmbătrânesc. Deci nu mă impresionează prea tare această traumă.

Concluzii

Cum sa oprești timpul te ține captivat și nu îți vine să o mai lași din mână până nu o termini. Povestea e foarte interesantă, deși finalul a fost cam sec. Dar, cu riscul de a mă repeta, nu o face mai proastă.
Felul în care autorul abordează subiectele cotidiene, cum ar fi trecerea ireversibilă a timpului, m-a impresionant. Cu un stil lejer, dar totuși misterios, Matt Haig reușește să te cucerească prin profunzimea gândurilor personajului principal din „Cum sa oprești timpul”.

Cartea este disponibila la Nemira

2 COMENTARII

  1. Foarte naturala recenzia. Apreciez stilul tau liber si faptul ca nu arunci cu metafore aiurea si nici nu te folosesti de clasicul „isi pune sufletul pe hartie”.

    M-ai convins sa cumpar cartea!

  2. „tare mi-aș dorii să trăiesc fără să îmbătrânesc” :))) ma inscriu si eu … Daca nu ai vazut serialul BSG, este bine de vazut, o sa-ti dea de gandit privind perspectiva nemuririi, cine stie … „One Day Baby We’ll Be Old —Asaf Avidan—„

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here