Trecând peste faptul că sunt criminali, Mafia din Napoli, Camorra, au un respect imens pentru familie.

0
2365

Citind din cartea lui Saviano , mai aflu niște chestii care nu sunt prezentate în filmele cu mafioți, cele americane cu care ne-am obișnuit. Aici e viața reală, așa cum a fost în Napoli până în 2006, așa cum poate e și în ziua de azi.

În momentul în care un bărbat intră în sistem(mafie) și-și ia o logodnică(nu trebuie să fie căsătoriți, doar logodiți) acesta îi asigură fetei un venit pe viață, cel puțin pe viața familiei de mafioți. Când aceștia dau faliment sau sunt omorâți, atunci femeia trebuie să se descurce singură. Au un întreg sistem bine pus la punct de a livra banii famililor. Submarin, așa se numesc oamenii care lunar, în data de 28, livrează banii famililor camorriștilor uciși sau arestați. De obicei sunt pensionari, oameni care cunosc bine orașul și străzile ferite, pentru a nu risca să fie jefuiți. Submarinul are în grijă salariile de la nivelurile cele mai joase ale clanului. Conducătorii îi întreabă, din vreme în vreme, care este suma de care au nevoie și discută direct cu trezorierii. Submarinele nu fac parte din sistemul mafiot, ei nu sunt afiliați și nu au nici o putere în interiorul clanului.

Mi-a plăcut modul în care este totul organizat. Nimeni nu este lăsat să moară de foame, familia camoristului ucis sau arestat, primește bani lunar, plus mâncare adusă tot de submarin, cumpărată din magazinele clanurilor mafiote. Astfel că se asigură răsplata bărbatului care a servit clanul mafiot și s-a sacrificat pentru ei. Comparativ cu ce îți oferă statul, Camorra pare să fie dumnezeu pe pământ, mai ales pentru familile sărace din cartierele de la periferia orașului Napoli. Și își permit să întrețină mii de familii dacă e nevoie, având în vedere că un clan mafiot câștigă peste 500.000 de euro pe zi doar din vânzarea drogurilor. Pe lângă droguri, mai au zeci de industrii în care sunt implicați. Am putea spune, la modul în care sunt organizați și au grijă de ”cetățenii” lor, că sunt o enclavă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here