Şpaga din spitalele româneşti: by-pass coronarian–2.000 de euro, naştere-1.000 de lei, tumoră de colon-1.000 de lei.

0
397

Am preluat articolul integral de pe Adevărul.ro . Este foarte bine punctat și, cred eu, le cam dă peste nas studenților dobitoci care încercau să justifice faptul că iau șpagă.

Angajaţii din sistemul sanitar din România ameninţă cu grevă generală, pe 28 noiembrie, şi, dacă revendicările lor nu vor fi asumate de Ministerul Sănătăţii, cu demisia în bloc la începutul anului viitor. adevarul.ro vă propune o radiografie a sistemului sanitar românesc, pornind de la tarifele şpăgilor, continuând cu cazurile de malpraxis, cu starea spitalelor, dar şi cu soluţiile propuse, oraş cu oraş.

BUCUREŞTI

Spitalele din Capitală deservesc atât pe cei peste două milioane de oameni care trăiesc în oraş, cât şi pe miile sau poate sutele de mii din ţară care calcă pragurile blocurilor-operator în speranţa de a beneficia de serviciile unor medici de renume. adevarul.ro vă propune o scurtă radiografie a sistemului şpăgilor din Capitală, a câtorva cazuri de malpraxis, dar şi părerea unor medici care sunt în posturi de conducere în diverse unităţi medicale şi care, în ciuda tuturor aparenţelor, au găsit soluţii de a îmbunătăţi serviciul medical.

SLATINA

Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina se modernizează, dar nu scapă de imaginea scandalurilor. Când spui “Spitalul Judeţean Slatina”, din păcate, aproape că nu mai merită să menţionezi altceva. Faima tristă de “Spitalul morţii”, cum a ajuns să fie denumit din cauza numeroaselor cazuri de malpraxis soldate cu vieţi umane curmate din motive care mai de care mai strigătoare la cer, strică imaginea unei unităţi sanitare ce ar trebui să fie un etalon. Lucrările ample de modernizare derulate aici trec în planul secund.

SĂLAJ

Cel mai mare spital din Sălaj, Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, poate concura, în ceea ce priveşte condiţiile, cu multe clinici private din ţară şi chiar din străinătate. O spun medici români şi străini care au trecut pe aici după încheierea proiectului de reabilitare ce a înghiţit, în ultimii doi ani, peste 42 de milioane de lei, cea mai mare parte din bani provenind din finanţări europene.

FOCŞANI

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Focşani are regulament „anti-şpagă”, dar pacienţii spun că nu se fac bine fără „atenţii”. Oamenii spun că au fost nevoiţi să dea bani sau cadouri personalului medical pentru a beneficia de mai multă atenţie în timpul îngrijirilor din spital. Poate şi din acest motiv, directorul Spitalului de Urgenţă „Sf. Pantelimon” din Focşani, demis recent de Ministerul Sănătăţii, a realizat un regulament „anti-şpagă” la cea mai mare unitate spitalicească din judeţ.

GIURGIU

Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu, în pericol de a nu primi acreditatarea. Probleme serioase pentru cea mai importantă instituţie medicală din Giurgiu. Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) se află în pericol de a nu fi acreditat de Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor. În acest moment, spitalul din Giurgiu îndeplineşte numai 30% din cerinţe.

ALBA

Spitalul Judeţean Alba, cea mai mare unitate sanitară din Alba Iulia, a cunoscut o evoluţie pozitivă în ultimii ani din punct de vedere a dezvoltării infrastructurii şi a resurselor umane. Cu toate acestea, mulţi dintre bolnavii internaţi sunt envoiţi să ofere atenţii mai mici sau mai mari personalului medical. Practica este întâlnită la nivel naţional, astfel încât unitatea medicală din Alba Iulia nu face excepţie.

BISTRIŢA

De câţiva ani buni Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa are parte de ample lucrări de modernizare. Secţiile au fost luate la rând, iar unitatea spitalicească şi-a schimbat total faţa. La eforturile managerului de a face condiţii mai bune se adaugă însă lipsa de personal, acuzaţiile de malpraxis, spăgile care se dau şi chiar cercetările penale pentru luare de mită.

RÂMNICU VÂLCEA

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Râmnicu Vâlcea este cel mai mare spital din judeţ şi are, anual, peste 55 000 de pacienţi. Bolnavii sunt nevoiţi să-şi cumpere până şi banalul algocalmin din farmaciile de la poarta spitalului şi să scoată din buzunare cel puţin 10 lei dacă vor cearceafuri mai bune pe pat.

CLUJ

Medicul chirurg Ioan Dobrescu, de la Clinica de Pediatrie 1 din Cluj, care a fost prins în flagrant, în mai 2012, în timp ce lua bani pentru a opera un copil, a fost adus în instanţă după un an în instanţă. Bărbatul este cercetat în libertate şi nu se află la prima abatere de acest gen. În urmă cu cinci ani a fost prins în aceeaşi situaţie, dar s-a ales cu o amendă administrativă dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

ALEXANDRIA

Spitalul Judeţean din Alexandria este pe cale să devină cel mai modern spital din sudul ţării, graţie unei finanţări europene de 83 de milioane de lei. Lucrările de modernizare la cea mai importanta unităte spitaliceasca din Teleorman sunt în toi. La finalul lor, spitalul va avea altă faţă. Ceea ce speră pacienţii să dispară este sistemul de ”şpăgi”, perpetuat din generaţie în generaţie, atât de medici, cât şi de pacienţi.

BRAŞOV

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă este cea mai mai mare unitate medicală din Braşov. Tratează annual peste 80.000 de pacienţi, dar nu a fost lipsit de scadaluri. În 2009 mai mulţi pacienţi au acuzat de malpraxis un ortoped, dar medicul nu a păţit nimic. A fost însă promovat şi anul acesta a ajuns directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate.

Și așa mai departe. Cred că este de prisos să mai spun ceva, vă invit să citiți în continuare pe Adevărul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here