De această dată, Apple nu a stat pe tușă și nu a mai așteptat niște ani până să lanseze un feature deja existent de multă vreme pe piață. Astfel că, cu prima ocazie, au dezvoltat și lansat iPhone X, un concurent serios pentru seria S de la Samsung. A fost cumva pasul logic pe care Apple trebuia să-l facă, mai ales că toți competitorii au adoptat ecranele infinity.

Vă spuneam în titlu că este telefonul „cel mai”, asta pentru că Apple nu se ferește să arunce cu exprimări de genul: „cel mai rapid procesor de pe un telefon” sau „cea mai rezistentă sticlă”. Nu am să verific dacă chiar este cea mai rezistentă sticlă de pe un telefon, dar vă pot spune că este un telefon foarte rapid. Deci poate au dreptate când ne zic că este cel mai rapid procesor de pe un telefon

Dar până să ajungem acolo, incepem cu primul lucru care mi-a luat ochii.

Design

La acest capitol Apple a lucrat cel mai mult și, probabil, au avut cele mai grele provocări. Asta pentru că trebuiau să ne ofere un telefon cu display mare, fără margini dar care a ajuns să vină cu o peninsulă (așa îmi place mie s-o numesc) în partea de sus a telefonului. Surprinzător, nu a fost o problemă pentru mine, așa cum m-aș fi așteptat, ci chiar mi se pare interesant cum se desparte la capăt aplicația și este pătrunsă de acea peninsulă. Nu știu ce am zis aici, am încercat ceva porno. Ideea este că nu deranjează, pe mine nu m-a deranjat iar eu sunt un critic dur când vine vorba de Apple. Deci mai căutăm defecte.

Construcția este solidă și se simte asta de la prima atingere.

Telefonul este învelit în „cea mai rezistentă sticlă de pe piață” care nu este și cea mai potrivită pentru mâini unsuroase pentru că e magnet de amprente. Sincer nu știu de cine este făcută sticla, n-am găsit informații. Probabil este tot de Gorilla dar făcută special pentru ei. N-am testat cât de rezistentă este sticla pentru că 60 de milioane pe care aș vrea să-i păstrez pentru mine.  Deci o să-i credem pe cuvânt la acest capitol, cel puțin până vom găsii pe net niște ghinioniști.

Marginile sunt din oțel inoxidabil, iar acesta este un lucru de apreciat pentru că aluminiul este un metal ușor îndoibil. Greutatea este de 174 de grame dar se simte mult mai greu, în sensul bun, pentru că simți că ai telefonul în mână iar reacția ta este de a-l ține mai sigur în palmă. Poate așa vom avea parte de mai puține accidente pentru că reparația unui display spart la iPhone X te bagă în faliment. Îți garantez asta!

În partea de sus a telefonului nu găsim nimic, doar inox bine finisat. În partea dreapta avem butonul numit „side button” care de fapt e butonul on and off dar care nu mai este doar buton on and off. Deci plot twist aici pentru că acel buton face multe alte chestii dintre care amintesc: blocare sau stingere telefon, deschidere Apple Pay (dublă apăsare), Accesibilitate în care accesezi lupa și alte chestii (triplă capăsare), Urgență (îl apeși de 5 ori rapid), activare Siri (apeși și ții apăsat) și multe altele pentru că nu mai avem un buton home. Atenție sunt o groază de combinații cu alte butoane pe care le poți face cu „side button” deci vă recomand să le căutați pe net și să le invățați.

În partea de jos avem difuzoarele care se aud super bine și mufa de încărcare lightning. Sincer sunt dezamăgit că nu au trecut la USB-C. Pentru cât timp o să mai fim divizați? Spune Apple, de ce separi doamenii? Ah, nu avem mufă jack, dar știați asta deja.

Iar în partea stângă avem butoanele de volum și butonul de silent. E tot ce am putut să vă zic despre partea stângă. Îmi pare rău că nu sunt la fel de bun ca ThePhoneGeeks.

Telefonul vine în două variante de culori: Space Gray și Silver care defapt e alb în toată regula. Sau sunt eu orb? Ziceți voi, nu e alb?????

Gata! Promit să fiu mai scurt, realizez că am scris intr-un capitol mai mult decât scriu alții într-un review întreg. Îmi cer scuze că vreau să vă ofer informații esențiale, ok?

iPhone X – asta am scris pentru SEO :)))))

Display

Asta îl deosebește de alt iPhone de fapt.

iPhone X are  Display edge to edge de 5.8 inci cu true tone display și OLED. Primul OLED de pe un iPhone care este mai bun decât oricare alt ecran de pe iPhone și mult mai luminos decât ecranul de pe Galaxy Note 8. Culorile sunt redate perfect, negrul este și el negru, fără accente de spălăceală așa cum mai vedem pe alte displayuri și este mult mai bun decât ecranul de pe Google Pixel 2. Nu îmi place să recunosc că e mai bun, dar nu am de ales, chiar este. În general este o experiență plăcută să privești acel ecran minunat. Dar puteți să vă temperați puțin așteptările pentru că ecranele de pe generația anterioară sunt atât de bune încât o să vă fie greu să observați vreo diferență.

Mă scuzați, îmi este puțin greață că am spus asta.

Peninsula sau notch cum îi zic americanii, nu afectează deloc modul de vizualizare, telefonul afișând acel negru perfect creând impresia că defapt e marginea telefonului. Nu știu dacă putem să afișăm un video pe tot ecranul, am încercat pe youtube, am și filmat ceva cum dansez eu, dar tot nu am reușit, deși am filmat 4K cu multe frame-uri pe secundă.

Hai că a fost mai scurt capitolul acesta. Mai rezistați? Bun, să trecem mai departe.

Face ID

Știm că recunoașterea facială a dat puțin greș la prezentarea oficială.

Din păcate pentru mine nu a dat greș când am testat eu telefonul. Trist. În peninsulă sau notch, avem o cameră cu infraroșu, senzor pentru lumină ambientală, cameră de 7 megapixeli și un proiector de puncte (traducere aproximativă) care ajută la recunoașterea facială. Împreună Apple numește acest sitem TrueDepth camera system.  Cu ajutorul acestui sistem Face ID îți detectează fața și o face bine. Cam așa cum reușea să o facă Kinectul de la Xbox, poate și pentru că Apple a cumpărat compania care a dezvoltat sistemul pentru Xbox :D.  Face ID vine să înlocuiască Touch ID și o face bine. Când spun că înlocuiește Touch ID, mă refer la toate capitolele: Apple Pay, deblocare, parole etc. Deci touch ID lipsește cu desăvârșire. La început este destul de greu să te obișnuiești cu deblocarea facială. Că tot vorbim de deblocare, telefonul știe exact cine ești, am încercat cu ochelari de vedere, ochelari de soare, pălărie sau șapcă, a recunoscut în toate situațiile, inclusiv pe întuneric. Nu deblochează telefonul dacă ești cu ochii închiși. Astfel că iubita nu îți poate debloca telefonul să te spioneze când dormi.

Toată greutatea cade pe camera cu infraroșu, nu pe camera de selfie.

Ca să nu avem confunzii. Am observat că este nevoie de un anumit unghi de înclinare a telefonului ca Face ID să îți recunoască mecla, astfel că ești nevoit mereu să-l ridici de pe masă atunci când te lauzi în cafenea. Contacul cu ochii este obligatoriu dar se poate dezactiva opțiunea dacă vrei ca iubita să te spioneze. Probabil că o să te pună să dezactivezi.

Tot cu ajutorul sistemului TrueDepth folosești și acele animoji, care nu mi-au plăcut în mod special pentru că sunt matur, dar sunt sigur că copilul tău o să le iubească. Mai sunt utile atunci când te prostești cu iubita.

O chestie care mi-a plăcut a fost faptul că te poți loga în aplicații cu ajutorul feței pentru că telefonul stochează parolele. Nais!

Hardware și performanțe

Am să fiu scurt aici. iPhone X are procesor Apple A11 Bionic, la fel ca pe iPhone 8 sau 8Plus. Dar dacă îți cumperi iPhone 8 o să-ți lipsească displayul și Face ID, în rest o să ai parte de aceiași putere. iPhone X are 3GB de RAM și se mișcă bine de tot. Nu lipsește încărcarea wireless, care există de ceva vreme pe piață, dar cum a introdus și Apple acest feature, sunt sigur că o să rupă piața iar alți constructori vor introduce acest sistem de încărcare pe telefoanele lor. iPhone X vine cu bluetooth 5.0, ceea ce e grozav doar că, nu-mi permite să conectez telefonul la două boxe wireless de exemplu. Ceea e destul de nasol pentru că Samsung Galaxy S8 mă lasă să conectez 2 dispozitive bluetooth. Pfiu, m-am simțit bine spunând asta.

Mi-a plăcur AR-ul de la Apple. A fost interesant 10 minute până m-am plictisit și credeți-mă că vă plictisiți repede dacă nu aveți 10 anișori.

Cameră

Camera foto este de 12 megapixeli, duală și este foarte interesantă, cel puțin pe partea video unde filmează 4K la 60 fps și Full HD la 240 de fps. Un lucru bun dacă esti pasionat de videografie (așa se zice?).

Nu îmi place că este ieșită în relief. Pentru mine a fost mereu deranjant. Camera secundară este de 7 megapixeli și reușește și ea să capteze video FullHD la 30 fps.

Am încercat să fac poze în toate condițiile, am făcut chiar și noaptea de la distanță să văd dacă reușește senzorul să capteze ceva lumină.Nu sunt fotograf, așa că nu mă pot pronunța dacă este o camera bună sau nu. Deci  vă las să vă bucurați de poze și video și îmi spuneți și mie ce ați decis.

Să nu uit, Portrait Lightning  e interesant dintr-un singur motiv. Nu trebuie să-ți faci griji că este dezordine în casă pentru că o să ți se vadă doar fața.

Soft

iOs 11, îl știți deja. Nimic nou, nimic de lăudat la acest capitol. Sunt câteva chestii pe care trebuie să le știți. Pentru că nu mai există buton Home, ieșirea dintr-o aplicație se face cu un swipe de jos în sus, iar dacă vrei să intri în multi-tasking faci swipe de jos în sus și îl ții până se deschid celelalte aplicații deja deschise. Pentru că avem peninsula aia în mijloc, băieții de la Apple s-a gândit să profite și au modificat puțin chestiile. Astfel că, dacă faci swipe de sus în jos în partea dreapta a telefonului se deschide centrul de control, adică bluetooth, wifi, date sau lanternă.

Dacă faci swipe în partea stângă, se deschide pagina de notificări. Să nu uităm că este un telefon destul de mare, astfel, dacă vrei să-l folosești cu o singură mână o să fie destul de greu, asta dacă nu dai swipe de la mijloc în jos ca să-ți vină toate iconițele la îndemână. Știu, toate fac asta, dar e bine că Apple n-a omis această problemă.

Concluzii

Am încercat să fiu cât mai obiectiv având în vedere că nu sunt mare fan Apple(acest review a fost scris de pe un Macbook, ironic, nu?) dar telefonul a reușit să mă impresioneze în perioada în care l-am folosit. Simt lipsa unui senzor de amprentă pentru că vreau să am acces facil la telefon și atunci când sunt în mașină iar telefonul stă în suport. Pentru că Waze și pentru că nu vreau amendă. Dar per total este un telefon care-și merită banii cel puțin pentru tehnologia TrueDepth pe care o încorporează și ecranul excelent.

Telefonul îl găsești la precomandă pe eMAG

Iar dacă ți-a plăcut acest review la iPhone X poți să-l cumperi prin acest minunat link de afiliere ca să mă răsplătești că ți-am oferit un review atât de frumos. Zgârca naibii!

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here