Prima semifinală Eurovision (Opinie)

453

Aseară, a avut loc prima semifinală a celui mai important festival european de muzică, și anume, Eurovision. Anul acesta, concursul are loc în Danemarca, pe un fost șantier naval, Emmelie de Forest fiind câștigătoarea de anul trecut din Suedia. Per ansamblu a fost o producție bună, însă nu la capacitatea la care am fost obișnuiți de nordici. Show-ul de anul trecut a fost cu mult peste cel oferit de danezi. Mă așteptam la explozie de lumină, culoare, dar mai ales profesionalism la filmări. Acest lucru mi-a întărit ideea că România, poate ține un show mai mult decât decent la București! Ca în fiecare an, am făcut pronosticuri, iar din cele 10 țări calificate am nimerit 8.

Cel care a deschis competiția a fost reprezentantul Armenie, Aram MP3. Până aseară a fost favoritul numărul 1 la pariuri pentru câștigarea trofeului, însă nu a venit cu un pachet de câștigător. Vocea i-a scăpat pe alocuri, a fost singur pe scenă deși piesa se numește ”You re not alone”. Cu toate astea s-a calificat în finală, dar nu a avut nici show de lumini, nu a avut nimic special. Asta la cât de mult a rămas pe locul 1 la pariuri.

A doua țară care a intrat în semifinală a fost Letonia, cu un show de grădiniță, și o piesă care se numește ”Cake to Bake”. Serios? Dacă nu a avut cuptorul Rusiei din 2012 nu și-au putut coace plăcinta în finală.  Nu s-au calificat.

Cea de-a treia concurentă, Tanja din Estonia, a dat dovadă de o artistă foarte bună! Eu sincer, o vedeam calificată! A cântat și dansat în același timp, vocea nu i-a scăpat absolut deloc. Din păcate  nu a fost suficient. A ratat finala.

De pe poziția a patra a cântat Sanna Nielsen. Suedia ne-a obișnuit mereu cu prestații de top. Nici de această dată au dezamăgit. După părerea mea, a avut cel mai bun pachet din semifinala asta. Cred că s-a calificat de pe prima poziție. Este prestația mea favorită de anul acesta.

Despre Islanda chiar nu am nimic de comentat. Și asta pentru că nu-mi găsesc cuvintele la cât de oribil a fost. Nu am înțeles mesajul, o zbenguială pe scenă, costume de papagali, nu știu ce să spun. Nu o vedeam calificată, dar nu știu prin ce minune a trecut!  Cred că reprezentanții din anii precedenți s-au ascuns sub masă de rușine!

Din punctul meu de vedere, Albania a venit cu o piesă bună, interpreta cu o voce frumoasă, dar parcă semăna cu actrița din filmul ”Orfanul”. A ratat calificarea

Rusia anul ăsta a ales să ”Strălucească” cu gemenele Tomalchevy, cele ce au câștigat Eurovision Junior în 2006, în show-ul organizat la București. Piesa a fost bună, prestație bună, însă la anunțarea calificaților, au fost huiduite la scenă deschisă. Păcat, ele nu au nicio vină pentru situația creeată de Putin.

Anul acesta Azerbaijan nu cred că mai intră în Top 5. Dilara a interpretat ”Start A Fire”, s-a calificat, însă nu e ceva wow cum am fost obișnuiți până acum. Trebuie să recunosc că instrumentalul este absolut grozav Îmi place acea influență păstrată în piesă de instrumentul național azer, numit ”balaban”. Îi dă o notă aparte piesei. S-a calificat fără nicio problemă.

Ucraina vrea să controleze timpul. ”Tick Tock” se numește piesa, iar interpreta Mariya Yaremchuk. Voce bună, show bun, acea roată a fost de efect. De menționat că s-a născut în Cernăuți. O vom revedea  sâmbătă.

Belgia și-a pus speranța în Axel, și a lu piesa ”Mother”. Din păcate, mamele nu au fost pe frecvență și el nu a trecut în finală. De apreciat însă, sunt calitățile sale vocale.

Moldova, frații noștri de peste Prut nu au mers mai departe, deși au avut un show bun. mai dark, iar piesa a avut un mesaj puternic. Trebuie să fii tare indiferent de situație. Sperăm că faimoasele 12 puncte din Moldova ni se vor atribui nouă!

OMG, San Marino al treilea an la rând cu aceeași interpretă, Valentina Monetta. Anul trecut când a avut cea mai bună piesă cu care a participat. Cred că oamenii s-au săturat să o vadă, plus că au apărut zvonuri că dacă nu se califica nici anul ăsta, va participa și în 2015. Monetta are experiență, dar și o voce bună. Show zero.

Portugalia a revenit  anul ăsta. Pot spune doar că a fost my guilty pleasure-ul de anul ăsta! Suzy, e sora geamănă a ”divei” noastre dâmbovițene, Sânziana Buruiană. Asemănare de 1:1. Ne-a tot spus ”Quero Ser Tua”, dar nimeni nu a vrut-o în finală!

Pentru mine, Olanda. anul ăsta a fost surpriza plăcută. O piesă care nu o auzi la radio, îți dă senzație că trebuie ascultată când pleci cu mașina la drum lung. Ea seamănă cu Duffy, iar el cu actorul VasileCalofir. Chiar îmi doream să se califice.

Sergej Ćetković a scris istorie aseară pentru Muntenegru. A fost prima lor calificare în finală. O baladă extrem de frumoasă, care te face să o simți, chiar dacă nu înțelegi absolut nimic, dar ajunge unde trebuie. Așa mă bucur de calificarea lor. Îmi aduce aminte de Zelijko Jocsimovic.

Ungaria țintește sus anul ăsta! Se pare că András Kállay-Saunders își dorește trofeul. Dacă-l va câștiga vom vedea sâmbătă. A fost favoritul semifinalei.

Pentru noi, nu a fost nicio emoție, dar mâine seară cred că vom avea tensiune!!! Emoții mari pentru că reprezentanții noștri vor urca pe scenă. Sperăm să fie cât mai bine. și cine știe, poate, poate…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here