NOKIA, un gigant adormit care dă semne de trezire.

541

Se întâmplă să ajungi atât de sus încât nu te mai poate doborâ nimic, ajungi un zeu pentru ceilalți și un exemplu de urmat.

Dar, ca în orice basm, vine altul considerat mai slab decât tine și te pune la pământ. Cred că știm cu toții de ce și unde a dat greș Nokia. Când a apărut prima versiune de Android, toată lumea a început să migreze către el, în timp ce Apple se ridica ca noua stea în domeniu, spulberând tot în materie de vânzări. Nokia se clătina, dar poziția lor era imbatabilă. A urmat o serie de eșecuri, n-au reușit să țină pasul cu celelalte sisteme de operare, Symbian fiind depășit din orice punct de vedere. Vânzările mergeau din inerție, Nokia era un nume prea puternic ca să-l ignori. Symbian nu a ținut pasul cu celelalte sisteme de operare și s-a scufundat mai adânc decât TITANIC. A urmat parteneriatul cu Microsoft, care a dat ceva speranță, numai că nici Windows nu a prins la public, iar sistemul de operare a rămas în urmă, dând încă o lovitură grea celor de la Nokia. Singura salvare era un telefon cu Android, un telefon care, în mințile oamenilor, ar fii însemnat cavalerul pe cal alb, telefonul perfect. În schimb, Nokia anunța că divizia de telefoane mobile o să fie vândută către Microsoft, vânzarea diviziei era al doilea pas logic, primul fiind migrarea către Android, un pas greu de realizat din cauza celor de la Microsoft care, la vremea respectivă, au plătit câteva sute de milioane către Nokia.

După vânzare, Nokia a dispărut din peisaj, nu mai are voie să producă nici un telefon până în 2016, an despre care se spune că o să ne aducă renașterea companiei Nokia pe piața de telefoane inteligente. De ce se fac aceste preziceri? Păi Nokia încă are putere să vândă doar prin brandul ei. Știați că există o tabletă cu Android Nokia? Eu nu știam până ieri, și sunt destul de informat când vine vorba de tehnologii. Modelul este N1 și da, aparține de adevărata companie Nokia. Ce este interesant la acest model? Păi s-au vândut 20,000 de exemplare în patru minute. Da, în patru minute, două zeci de mii de exemplare. Asta s-a întâmplat în China.

Ce ne spune asta? Că oamenii vor să cumpere produse Nokia, și dacă eu văd treaba asta, cred că o vede și CEO-ul celor de la Nokia. Mișcarea logică este migrarea către Android, fără nici o altă discuție. Numai că Nokia trebuie să vină cu ceva nou, o zonă în care să fie lider absolut, așa cum era odată pe piața telefoanelor. Ca exemplu vă puteți uita la Apple, au inventat piața tabletelor, conduc detașat în vânzări. Cine a făcut primul așa-zis phablet? Samsung, cu Galaxy S Note, cine domină piața? Păi Samsung! Așa și Nokia, trebuie să vină cu ceva nou, sau cu un telefon absolut magic din punct de vedere al configurației și a designului.

De tableta N1 sunt plăcut surprins, un telefon nou sub brand Nokia nu cred că se va lăsa așteptat foarte mult. Eu tot predic de prin 2012 că îmi doresc un Nokia cu Android, îmi doresc ca Nokia să revină. De ce? E simplu de înțeles, la fel ca mine, mulți oameni au avut telefoane Nokia de care s-au îndrăgostit.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here