Ce tampeste mai mult: Internetul sau Televizorul?

646

Probabil din lipsă de subiecte, sau oamenii sunt pur și simplu plictisiți, născocesc din nou teme care să mai agite spiritele printre bravii români de pe internet. Vă spun sigur că nu vă tâmpește nici televizorul, nici internetul. Asta dacă nu te-ai născut cu o oarecare predispoziție pentru a fii  tâmpit. Atunci, prietene, pe tine te tâmpește și un rahat de câine lăsat la întâmplare în parc.

De vină sunt părinții. Și părinții mei au avut idei dinastea cretine, mai ales mama care nu mă lăsa să mă joc pe super nintendo pentru că se strică televizorul. Deci da, am avut supernintendo și mă jucam pe ascuns. Și asta a durat ceva vreme. Știți de ce nu sunt și eu un tâmpit? Mă rog, sunt pentru unii. Pentru că tot mama a avut grijă până la urmă să fac pasul în lumea tehnologiei, să învăt lucruri noi și să experimentez. Iar odată cu mine a învățat și ea. Diferența între mama și alte mame din generația ei, este că mama a evoluat și a acceptat schimbarea, în timp ce celelalte femei și-au îndobitocit copiii, care la rândul lor îndobitocesc o generație care ar trebui să fie mai deșteaptă pentru că accesul la informație este mai facil.

Televizorul tâmpește !

Băi, am văzut bărbați de 26 de ani care susțin asta, bazându-se pe ideea că tot ce este la televizor e de prost gust. Și au dreptate. Dar au dreptate pentru că ei n-au trecut mai sus de canalul 10. Astfel, tot ce văd ei sunt Antenele, iar singura emisiune este un Show Păcătos. Dacă universul tău televizoristic (eee? Exprimare de om care a trecut de canalul 10) se rezumă doar la emisiuni de tabloid și glume de prost gust, e normal să crezi că televizorul tâmpește. Digi World mi se pare interesant, nu mai zic Discovery sau National Geographic că devine clișeu. Da, eu am devorat Discovery când eram mic. La ora 15 adormeam ca un prunc ascultându-i vocea tipului care părezenta How Do They Do it sau How ITs Made. Și ce voce avea omul ăla. Dormeam dus și când mă trezeam știam cum au făcut ăia o cască de motociclist.

Televizorul m-a învățat ceea ce n-a reușit școala.

Am făcut Franceză din clasa a 2-a până în clasa a 12-a. Nu știu nimic în franceză. N-am știut niciodată. Nu m-a atras, în mare parte din cauza unei profesoare care semăna cu o franțuzoaică cu fața ascuțită. Aia îmi bătea colegii și era foarte agresivă. Pe mine nu m-a atins pentru că mama avea o reputație de răzbunătoare. Reputația i-a rămas de pe vremea în care frații mei au făcut școala generală. În clasa a 5-a s-a introdus ora de engleză și, spre surprinderea mea și a profesoarei, eu și câțiva colegi mai răsăriți vorbeam engleză. Eu nici măcar nu știam că pot să fac asta și mă simțeam super erou. Înțelegeam tot ce îmi spunea în engleză și, după ce am prins curaj, puteam să-i și răspund! Știți unde am învățat asta? La televizor, pe Cartoon Network. D-asta am susținut întotdeauna că nu e bine să dublăm desenele și să-i lăsăm pe cei mici să se uite. Personajul rostește ce urmează să facă, ochii văd, urechile aud, creierul le leagă și treptat copilul învață engleză.

Cu internetul este la fel

Tâmpește doar dacă te uiți la chestii tâmpite. Și e ok să o faci, atâta timp cât înțelegi că ce ai văzut e o tâmpenie și nu o s-o faci și tu. Nu stă un nene în spatele internetului și mișcă un ceas, iar tu, prins în vraja lui te trezești tâmpit, ca și cum nu a fost alegerea ta. Este alegerea ta și ține de tine, tu alegi dacă rămâi prost sau nu. Tu alegi dacă ultimul lucru văzut de tine seara este capatos și mizeriile din emisiunea lui sau un film bun. Tu alegi dacă citești Secretul și-ți lași viața în mâna universului, sau citești o carte bună. Nu căuta ”Scandal Nicolae Guță și beyonce de România”, ci caută Top 10 Facts și abonează-te la canalul LEMMINO care face niște videoclipuri interesante. Plus că mai și înveți ceva.

Jocurile NU sunt bune pentru copilul tău

Aici oamenii greșesc grav. Defapt, dintre toate miturile de mai sus, ăsta cu jocurile a fost desfințat de niște cercetători. Nu mai știu exact ce universitate din SUA a demarat un studiu prin care încerca să vadă dacă jocurile inhibă abilitățile sociale, de comunicare, sau „dă stradă” ale unui copil. Cu alte cuvinte, ăștia au încercat să vadă dacă jocurile te tâmpesc și tu, copil fiind, te piși pe tine de frică când ieși din casă.

Din câte îmi amintesc, au luat copii între 5-10 ani  și iau pus in situații mai dificile pentru varsta lor. Rezultatul: Copiii care se jucau s-au descurcat mai bine decât cei care nu o făceau. S-a demonstrat ca jocurile le dezvoltă viteza de reacție, capacitățiile de a lua anumite decizii și te mai învață și chestii. Da, unii au invățat istorie Assasins Creed.

Concluzie? N-am chef. Pa

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here