Ce este în capul sinucigașului?

558

Poate fi privit ca un om curajos sau ca un laș? De când i lumea, filozofii au încercat să dezlege misterul legat de sinucidere. Ce gândește acel om, sau ce traume suferă de s-a decis să-și pună capăt zilelor?

Eu consider oamenii care fac asta lași. În condițiile în care tata s-a luptat cu o boală incurabila 15 ani, a muncit, s-a bucurat de viață și nu s-a gândit niciun moment să-și pună capăt zilelor, restul sunt doar niște fricoși care n-au curajul de a infrunta greutățile vieții cu capul sus. Niciodată nu te dai bătut.

La începutul toamnei, în Mediaș, a fost o mică epidemie de sinucideri, unul din băieții care s-au sinucis mi-a fost ,oarecum, amic. Pentru ce a făcut el asta? Pentru o fată, care, fie vorba între noi, nu e ușă de Biserică. De ce să te sinucizi când există atâtea femei frumoase pe lumea asta? Merită o femeie sacrificul suprem? Sub nicio formă!

Nu există lucru pe lumea asta care să te impingă spre acest gest oribil, iar dacă vrei, totuși, să recurgi la acest gest, ai putea s-o faci cu capul sus, donează-ți organele altor oameni care nu s-au speriat de o boală, și cu atât mai mult, nu s-au decis să-și pună capăt zilelor pentru o femeie, măcar așa lași o mică imagine pozitivă în urma ta și, poate, n-o să fii privit ca un laș.

5 COMENTARII

  1. E atat de usor sa judecam privind din afara incat avem impresia neaparat ca opinia noastra personala e singura corecta si universal valabila.Eu una m-am gandit ca sinucigasii sunt de doua feluri:oameni foarte nebuni sau oameni foarte curajosi…
    Am pierdut nu cu mult timp in urma un prieten drag care s-a luptat disperat si in tacere cu gandul sinuciderii si deseori m-am intrebat daca fiecare dimineata in care a deschis ochii a fost pt el un esec sau o usurare…si stiu sigur ca nici macar o secunda din viata lui nu a fost nebun.Asa ca nu putem stii ce e in capul unui sinucigas pana cand acel cap nu sta pe proprii umeri.

  2. Eu pot foarte simplu sa-i cataloghez drept lasi. Spuneam in articol ca tatal meu s-a luptat cu o boala crunta 15 ani si nu s-a dat batut, desii ar fi avut tot dreptul. Omul a preferat sa munceasca si s? uite ca e bolnav. Altii isi pun capat zilelor doar pentru ca au fost parasiti de iubita.

  3. Nu marginalizez in nici un fel cumplita experienta a tatalui tau si il admir sincer pt puterea spiritului sau dar l-ai intrebat vreodata de cate ori a fost pe marginea prapastiei?Sau poate tu te-ai intrebat cum ai fii reactionat in locul lui?Da,intr-adevar,atunci cand nu suntem noi implicati e usor sa spui ca as face asta sau as face aia dar cand suntem chiar noi eroii principali ai povestii lucrurile se schimba si lucrurile care par importante pt noi,chiar cruciale, poate pt ceilalti nu inseamna nimic.

  4. M-am pus in locul lui de foarte multe ori, m-am pus si in locul altora. Rezultatul a fost acelasi…..nu as recurge la un asemenea gest.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here