Cred că este puțin exagerat să-i considerăm pe toți cei 300 de elevi de nota 10 genii

0
581

Îl auzeam pe Mândruță cum delirează la radio și nu se ferește să-i declare genii pe cei 300 de copii care au luat 10 la evaluarea națională. 

Eu zic să ne calmăm puțin. Să declari geniu un copil care a luat 10 la evaluarea națională, e o prostie și le facem rău copiilor. Mă scuzați că vă spun asta eu, care am picat capacitatea (așa-i zicea pe vremea mea). Da, am picat-o, pentru că mă luase o diaree cruntă și am întârziat la matematica :)))))

Dacă mergem pe sistemul 10=geniu, să știți că am niște cunoștiințe geniale care muncesc prin Spania la căpșuni. Și nu, nu e sistemul, atât pot ei. Să crezi că un copil e geniu doar pentru că a învățat o materie predată și o știe cu sfințenie e mult, prea mult.

Școala nu te face geniu

Mă dau exemplu pe mine, nu că sunt vreun geniu, că n-am nicio realizare în mediul academic. Nici nu sunt deștept, mă consider doar un om informat. Pot discuta cu tine filozofie, am citit filozofi români sau străini. Vrei să discutăm despre spațiu? Prietene, când vorbești cu mine despre spațiu ai senzația că lucrez la NASA. Îmi place, e un domeniu care m-a atras de mic, a fost domeniul care m-a făcut să realizez că Dumnezeu e o poveste pentru copii mici. Dacă mă atrăgea matematica și puteam să trec mai departe de tabla înmulțirii, probabil că acum eram astrofizician. N-a fost să fie, domeniul e mult prea greu și complicat iar calculele trebuie să fie mai mult decât perfecte.

Copii ăștia sunt prea mici ca să-i clasificăm drept genii. Da, dacă la vârsta lor deja făceau ecuații complexe și rezolvau probleme pe care le fac profesori universitari puteam să-i numim genii. Până atunci sunt doar niște copii care au învățat bine.

Și e ok, îi felicit. Important este să continue pe aceiași traiectorie. În plus, pe lângă materia de la școală, care nu-i cea mai bună, ar trebui să-și găsească fiecare setea aia de cunoaștere. Eu când mi-am descoperit-o, destul de târziu din păcate, am devorat tot. Cu atenție, cu pasiune, obsesiv chiar și mi-a prins bine. Nu mi-e rușine să deschid gura în orice mediu atâta vreme cât subiectul intră în aria mea de expertiză. Dacă e vorba de matematică, atunci tac, ascult și poate mai învăț ceva.

Da, felicitări copiilor care au luat 10. Dar hai să ne calmăm, să tragem aer în piept și să nu-i mai considerăm genii pentru că o să ne trezim cu genii analfabeți.

Și nu uitați, cele mai strălucite minți au renunțat la școală.

PS- Mereu îmi amintesc de tipa aia din liceu care avea numa 10 și am văzut-o prin Cluj vânzătoare în butic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here