Desene animate din anii `80 si `90

0
1929

Desenele animate din copilărie  au avut un impact major asupra mea. Datorită lor a început să-mi placă tehnologia, SF-ul și, cel mai important, datorită lor am învățat engleză. Dacă nu era Cartoon Network și desenele lor în engleză, astăzi nu știam să-mi zic nici numele, ca în franceză, pe care am sutdiat-o vreo 12 ani și tot ce știu să zic este ”je mapele”(nu știu cum se scrie și nici nu-mi pasă, urăsc franța).

De fapt, singura dată în care sunt de acord cu cei care zic că pe vremea lor era mai bine, este când vorbim de desene. Pe vremea aia desenele aveau coaie, zburau oamenii, se băteau, teroriști, personaje interesante, acțiune în toată regula. Și toate aveau un fir narativ bine pus la punct. Știam care este călătoria eroului principal și unde trebuie să ajungă. Acuma, frate, zici că desenele îs făcute pentru retardați. Fără supărare tu mămicilor kiss xo xo, da copiii voștrii au toate șansele să devină votanți PSD.

M-am uitat așa peste canalele de desene de la noi și ce transmit. O porcărie de nedescris, le bagă și seriale acuma, cu tot felul de petarde care dansează la orice căcat de parcă suntem în India. E o tipă, ceva vlogeriță de pe la noi care traduce desenele pentru Disney Channel. Deci e praf,  ce drame are femeia, cum se ceartă cu pritenele ei din orice căcat. Dinastea adolescentine pe care eu nu le-am avut în adolescență. Eram ocupat prin pivniță cu muzele de cartier. Doamne ajută!

Hai să vorbim despre desenele mele preferate, cel puțin despre cele de care îmi aduc aminte.  Dacă am ratat vreun desen fain, să-l lăsați în comentarii.

Galaxy Rangers

Au fost desenele mele preferate, fără îndoială. Îmi plăcea de blondu care se putea transforma în orice formă de viață.  De muzică nici nu mai vorbim, este clar piesa de intro cea mai cunoscută și apreciată.

Intro

Melodia

 

Saber Rider

Cred că sunt cele mai apreciate desene în România, cel puțin printre cei de vârsta mea. Cred că au fost și printre primele difuzate care aveau ceva ieșit din comun. Oricum, există un cult în jurul desenelor Saber Rider nu doar în România, ci și în lume. Recent le-am reluat, așa cum o să fac cu toate din această listă.

https://www.youtube.com/watch?v=LKxWl4PcBY4&t

Silverhawks

Nu-mi aduc aminte nimic despre ele, știu că le-am văzut, dar nu mai știu absolut nimic! O să le reiau oricum.

ROBOCOP

Mi-a plăcut tot ce ținea de Robocop, filme, desene, toooooot. Aveam o geacă de iarnă verde, cu multe buzunare în care mi-am băgat tot ce aveam eu ”gadget”, defapt erau jucarii, pistoale, stație de plastic, cuțit de plastic. Și mă prefăceam că sunt Robocop din Alpha Commando, că ăla putea să scoată diferite arme. Așa eram și eu, numai că haina devenise foarte grea pentru că aveam inclusic jumătate de clanță în geacă. Scopul ei era să deschidă ușile din spatele blocurilor care erau închise și aveau clanțele scoase pentru a nu fi deschise. Dar eu, robocop, eram pregătit și pentru asta.

 

Pirates of Dark water

Desenele acestea au fost cu adevărat speciale. O poveste care ieșea din tiparul futuristic cu care am fost obișnuiți de Saber Rider, Silver hawks sau Galaxy Rangers. De fapt, Pirates of Dark Water a devenit niște desene cult, cu o bază de fani imensă, au fost făcute jocuri, s-a vrut chiar și adaptarea unui film, au apărut numeroase fan site-uri.Marea problemă la aceste desene este că povestea nu a fost terminată. Desenele au fost anulate fără motiv. Din 13 comori câte trebuiau găsite pentru a învinge apa neagră, s-au găsit doar 8 după care s-a terminat serialul. Totuși, merită vizionat pentru povestea superbă și lumea în care te poartă Dark Waters.

 

Visionaries

Ca să vedeți cam cât de serioase erau desenele pe vremuri. Ăsta îmi plăcea in mod special pentru armuri, eram înebunit după costume de genu. Probabil de aceea preferatul meu este Iron Man. Desenele au fost lansate în 1987, iar povestea e interesantă, o vreme în care magia este mai puternică decât știința. Deci o combinație între tehnologia viitorul și frumusețea evului mediu.

https://www.youtube.com/watch?v=rBoxGdz2Km4

Gargoyles

Alt nume mare în industrie. Am auzit zvonuri că ar vrea băieții să facă și un film.

King Arthur and the Knights of Justice

Le vedeam în fiecare sâmbătă dimineața pe Pro TV. Îmi plăceau costumele de numa, mă jucam și eu de-a regele Arthur pe afară, mai ales că aveam o sabie de lemn

Dragon Flyz

Oai cât îmi plăceau astea. Cred că ar fi interesant și un film bazat pe povestea din desene.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here