Moartea benzilor desenate romanesti

0
560

Pentru mine a început așa ca un val de nebunie. M-a curpins nerăbdarea și scanam toată ziua internetul să văd când se mai lansează un număr nou din orice revistă. Le-am cumpărat pe toate, chiar dacă majoritatea au fost proaste.

Iron Man nu mi-a plăcut, Deadpool……………..scuzați-mă dar revista de la noi nu m-a prins. Nici Walking Dead măcar. Dar am cumpărat cu plăcere Abația si am devorat-o, la fel am cumpărat și tot ce s-a scos din seria Alien, Alien vs Predator  și mai ales Prometheus. M-am uitat prin Inmedio aproape zilnic, de câte ori mergeam în pauza de masă intram să mă uit dacă apăruse un număr nou din benzile desenate. N am găsit nimic de luni bune. Vânzătoarea nu știa ce să-mi spună, pe net nu era nici o informație.

Și astăzi văd mesajul acesta:

Dragi fani,
Avem neplacerea de a va anunta ca EATComics a devenit falimentara, astfel urmatoarele numere din titlurile noastre nu vor mai aparea urmand ca firma noastra sa fie inchisa.
Ne pare rau!
EATComics.
Trec peste faptul că anunțul pare a fi făcut din obligație. Cred că nu putea să conțină atâta scârbă nici dacă era mânjit cu rahat. Cei de la Abația au avut o oarecare eleganță în momentul în care ne-au spus că nu mai pot livra numere noi pentru că nu-și permit. Iar oamenii i-au încurajat, au încercat să-i susțină.

De ce moare Banda Desenată în România?

În primul rând nici nu a avut viață vreodată. Doar de câțiva ani se lansează pe la noi benzi desenate și, cu excepția Harap Alb și mai târziu Abația, au fost doar producții de afară. Și astea au apărut doar după ce filmele cu super eroi au avut un succes imens.Ceea ce nu-i rău, doar că românului îi lipsește cultura de a citii benzi desenate. Prima mea bandă desenată a fost Batman și era în germană. Dar mă uitam zilnic la pozele acelea. Fără să jignesc sau să generalizez, vă rog să faceți un mic exercițiu și când mai ieșiți afară, uitați-vă în jur. Par oamenii ăștia genul de oameni care ar citii ceva în viața lor?

Știu, în cercurile în care te învârți tu sunteți doar culți. Dar voi sunteți 10. În Cluj sunt doar vreo 400 de mii. Dacă viața unui scriitor s-ar baza doar pe vânzările din Vaslui, ar murii de foame înainte să lanseze cartea. În țara asta nu se citește iar tinerii au alte preocupări. Pentru care nu-i judec deloc. Puștii de 10 ani fac vlogging pe youtube. Și e ok. Dar benziile desenate n-ar trebui să moară sub nicio formă pentru că sunt cele care dau imagine poveștii tale favorite.

A fost și o lipsă gravă de promovare.

Nu din vina lor, ci din vina companiilor care au concluzionat că u merită un parteneriat. În orice benzinărie intrai nu vedeai o bandă desenată, dar îl vedeai pe Guță zâmbind pe coperta cd-ului ”Chef de Chef 2016”. Și asta mă face să cred că românul asta vrea. Manele, mici și ieșiri la Bamboo.

E trist. O industrie care abia prinsese puțină viață moare fără ca măcar să lanseze un sezon întreg de povești.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here