Roberto Saviano-omul care a privit moartea în ochi, i-a zâmbit și a plecat.

0
1415

Cam așa văd eu lucrurile. Omul a avut niște ouă tari, stomac tare și o dorință de a relata adevărul incredibilă.

Saviano este omul care a scris cartea Gomorra, o carte de succes care s-a vândut în milioane de exemplare, a fost tradusă în 40 de limbi și a inspirat un film premiat la Cannes, plus un serial de succes. Ambele cu același nume. În carte e prezentat modul de lucru a celor din Camorra, mafia care își are bazele în Napoli, o mafie puțin diferită de cum suntem noi obișnuiți să vedem la televizor, fără prea multă onoare, fără ideea sau decența de a nu implica copiii sau femeile în asasinatele lor. Camorra este cea mai sângeroasă organizație criminală din Europa, poate și din lume, ajungând la 3000 de asasinate pe an. Am văzut filmul, am văzut serialul, iar acum citesc cartea. Din carte am aflat o mulțime de lucruri, cum a ajuns el să cunoască niște fapte, dă niște detalii incredibile despre modul în care operau mafioții, detalii care au fost confirmate niște anișori mai târziu când au fost arestați niște capi.

Acum, după toată nebunia de carte, după ce a relatat niște adevăruri crunte, la unele fiind martor, unele auzite din poveștile auzite pe când  stătea la masă cu anumiți mafioți, Saviano trăiește sub protecția poliției, asta după insistențele și presiunile puse asupra guvernului italian de niște grei a literaturii italiene și mondiale printre care și Umberto Eco. Asta pentru că Camorra a decis că omul trebuie să moară.

În timp ce citeam rândurile din cartea lui, am citit vreo 60 de pagini doar, azi am primit-o, mă gândeam doar la faptul că omul ăsta a avut curaj sau foame de faimă, pentru că a declarat chiar el că-și urăște creația, a fost cartea care i-a schimbat viața, și nu în bine, ci într-o viață în care te gândești că poate mâine e ultima zi din viața ta și mori pentru că ai avut curajul să areți cu degetul nedreptățile din țara ta.  Așa ca o idee de sfârșit, în 2004 Angelina Jolie apărea la premile Oscar cu o rochie de senzație pe ea, rochia era făcută de un tip care lucra pentru mafie, făcea haine false în fabrici fantomă. Omul nu și-a mai revenit după ce și-a văzut creația pe Angelina Jolie, cred că e greu ca munca ta să nu-ți fie recunoscută. Plus de asta, în magazinele din toată lumea, tronează haine de firmă-Valentino,Versace, care sunt niște falsuri perfecte și se vând în reprezentanțe de pe toate continentele.

Dacă vreți o lectură interesantă vă recomand cartea, e la reducere!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here