Bai Clujule, sa nu pui tu placute in maghiara la intrarea in oras…

2
510

Citeam articolul acesta, care, surprinzator, a fost scris in romana(am fost rau la faza asta). Iar ma vad obligat sa mentionez ca nu sunt rasist, nu am absolut nicio problema cu maghiarii sau cu alte nationalitati.Mai putin cu cei din asia de sud :P. Bun, pe scurt povestea e asa-O asociatie a dat Primaria CLuj in judecata pentru a-i obliga sa puna placute blingve, initial au castigat, dar dupa recurs au pierdut. E gata, e definitv si irevocabil, deci e pa!Eu n-as fi avut probleme daca acele placute ar fi existat, defapt ma doare fix in cur de placutele voastre, indiferent in ce limba sunt scrise.

Autorul vorbeste despre toleranta si despre faptul ca maghiarii ar fi discriminati in Cluj. Eu sunt de ceva ani pe aici, n-am auzit niciodata pe nimeni sa-i vobeasca de rau. Desigur, au fost voci care criticau faptul ca vorbesc maghiara in autobuz sau pe strada. Nu ma deranjeaza nici asta, vorbeste frate ce limba vrei tu. Dar sa zici ca in Cluj maghiarii sunt discriminati e putin tras de par. Cel putin din punctul meu de vedere, si cred ca ma pot pronunta pentru ca inevitabil ajungi sa cunosti situatia de aici si sa vezi ca nu e nimeni discriminat. Ai vrut scoala in limba maghiara? O ai. Ai vrut Biserica? O ai. Ce mai vrei?  Cu ce te ajuta o placuta? E chiar atat de importanta? Nu cumva vrei sa arboram si steagul Ungariei? Doar sa te simti tu bine, pentu ca, aparent, ceea ce vor romanii in tara lor nu conteaza, doar ce vrea minoritatea e important. Nu ma deranjeaza deloc ca vreti una-alta, dar ma deranjeaza ca incepi sa arunci cu noroi in Romani cand nu primesti ceea ce vrei. Pana la urma, esti in tara romanilor, si ar trebui sa te multumesti cu ce primesti, daca nu, ai posibilitatea sa treci granita, e destul de aproape si, slava cerului, circulatia e libera.

Partea care m-a deranjat cel mai tare a fost afisarea acestei poze si comentariul .

Nici nu s-ar putea sugera mai clar, cine este „stăpân” la Cluj

Da, e de prost gust sa-ti pui in tara ta steagul pe stalp. E rusinos bre, romane, sa-ti afisezi tricolorul de 1 decembrie, in tara ta, pe pamantul tau, intre granitele tale, cu o populatie majoritar romana. E rusinos si de prost gust. Oare ce steag ar fi trebuit afisat acolo pentru a se simti bine autorul acelui articol? Sa cuprinda cumva alb-rosu si verde, intr-o oarecare ordine?

De ce atata agitatie pe seama acestui lucru? N-ar fi stiut omul ca se afla in Cluj daca nu citea langa placuta unde scrie Cluj-Napoca si Kolozsvar? Sau e asa cum sustine el si acele placute ne-ar fi adus investitii mai multe in oras. E oarecum normal, ca vine neamtu, sau unguru si zice: Nene, vreau sa investesc 20 de milioane de euro la Cluj, dar n-aveti placuta in maghiara sau germana, hai pa, merg la Medias, ca aia le au pe toate trei.

Sa fim seriosi, se face caz din nimic. Stiu, nu inteleg eu cum e cu Europa, cu integrarea, cu multiculturalizarea, cu repectarea celui de langa tine. Ma lasi? Un mare fas din nimic. Si se mai intreaba dupa aceea de ce creste ura fata de maghiari. Uite de asta. Sau daca unii maghiari nu sunt convinsi de ce romanii ii urasc, luam putin istoria la puricat, cu fapte, cu dovezi, ca sa se vada clar de ce e justificata, in unele cazuri, aceasta ura. In alta ordine de idei, romanii nici nu sunt atat de violenti cu maghiarii pe cat de violenti sunt maghiarii cu romanii.

 

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here