Scriitor în România.

1
573

Am urmărit dezbaterea de pe Adevărul și m-a lăsat cu un gust amar. Ca scriitor, în România nu poți trăi cu banii pe care-i faci. Indiferent că ai succes, editura te plătește cu 8% din vânzări. Maxim 11% dacă deja ești cunoscut și vor să-ți facă un bine. În România nu se prea citește, de cumpărat cărți nici nu mai vorbim. Și atunci mă întreb- De ce te-ai apuca de scris? Ce te împinge să faci asta?

E o diferență imensă între ce se întâmplă în România și alte țări. În timp ce în vestul Europei poți trăi din scris chiar dacă ești debutant, pentru că statul te susține, în România te zbați între foame și sărăcie cruntă. Ce se așteaptă? Să mori, după care statul să-ți ridice o statuie, oamenii să se laude că ești român, iar cărțile să-ți fie apreciate și vândute post-mortem.

Nu înțeleg de ce ești plătit atât de puțin. Până la urmă este creația ta, tu te-ai chinuit un an sau doi să scrii o carte. Mi se pare ciudat ca editura să-ți tragă 92% din câștigurile tale. Nu cunosc exact mecanismul, vă spun doar ce am auzit la emisiune.  Ce e de făcut? Ne apucăm să scriem cărți în engleză pentru a putea fi observați de edituri străine. Sau, dacă avem încredere mare în noi, ne finanțăm singuri. Dar e greu să faci asta, foarte greu.

Sunt curios, cum se așteaptă editura ca un scriitor să trăiască un an, poate doi cu 5000-10,000 de lei?

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here